यसरी पाउन सकिन्छ जापानको पीआर ?

खबरहब

शनिबार, असार १४, २०७६

Reading Time: 2 minutes

यसरी पाउन सकिन्छ जापानको पीआर ?

अध्ययन, रोजगारी तथा भ्रमणका लागि हरेक वर्ष हजारौं नेपालीहरु जापान जाने गरेका छन् ।

सम्पन्न मुलुक र संस्कृतिमा समृद्ध मानिने जापान जानु नेपालीमात्र होइन विश्वभरका मानिसको सपना हुने गरेको छ । तर, जापानको स्थायी बसोबास अनुमतिपत्र पीआर कसरी पाउने भन्ने जिज्ञासा हुनसक्छ ।

‘एईजुकेन’ भनिने जापानको पीआर भएमा त्यहाँ आफ्नो भिसा नवीकरण गरिरहनु पर्दैन भने रोजगारदाता वा प्रायोजकको भर पनि परिरहनु पर्दैन । त्यस्तै पीआर भएकाले गर्ने काममा पनि कुनै सीमा हुन्न ।

आखिर कसरी पाउने त जापानको पीआर ?

जापानको पीआर प्रक्रिया सामान्य छ । सामान्यतः जापानको पीआर पाउनका लागि त्यहाँ अविच्छिन्न १० वर्षसम्म बसोबास गर्नुपर्ने प्रावधान छ ।

यद्यपि पीआर लिन चाहनेले जापानी नागरिक वा स्थायी बसोबास अनुमतिपत्र लिएकोसँग विवाह गरेमा ३ वर्षमा पीआरका लागि आवेदन गर्नसक्ने जनाइएको छ । त्यस्तै, जापानी समाजमा केही उल्लेखनीय योगदान दिएको प्रमाण पेश गरेमा उक्त अवधी भने कम हुनसक्ने व्यवस्था छ ।

नोबेल पुरस्कार वा सोही स्तरको ख्यातीप्राप्त पुरस्कार जितेको वा अन्तर्राष्ट्रियस्तरको खेलकुद प्रतियोगितामा जापानका तर्फबाट भाग लिएकाले पनि १० वर्षभन्दा कम अवधीमै पीआरका लागि आवेदन दिन सक्ने व्यवस्था छ ।

त्यस्तै, पीआर चाहने आवेदकले नियमित रुपमा राज्यलाई कर तिरेको तथा सामाजिक सुरक्षामा योगदान दिएको हुनुपर्छ । त्यसबाहेक जापान बसाईका क्रममा आवेदकको कुनै आपराधिक रेकर्ड रहनुहुन्न । आवेदकले रोजगारी विवाह तथा अन्य सामाजिक शर्त पुरा गरेको हुनुपर्छ । त्यस्तै, आवेदक आर्थिक रुपमा स्वाबलम्बी भएको प्रमाण पनि पेश गर्नुपर्ने व्यवस्था छ ।

आर्थिक रुपमा स्वाबलम्बी हुन वर्षिक कति आम्दानी गर्नुपर्छ भन्ने यकिन नभएपनि सामान्यतः ३० लाख जापानी येन अर्थात् करिब २८ हजार अमेरिकी डलर तथा हरेक आश्रितका लागि थप ६ लाखदेखि ८ लाख येन अर्थात् ५५०० अमेरिकी डलर देखि ७५०० अमेरिकी डलरसम्म आर्जन भएमा त्यसलाई आर्थिक रुपमा स्वाबलम्बी भएको मानिन्छ ।

त्यसपछि फोटो, रोजगारीको प्रमाण, बसोबासको प्रमाण, आयश्रोतको विवरण, राहदानीको नक्कललगायतका आवश्यक कागजात पेश गरी पीआरको आवेदन दिन सकिन्छ ।

पीआरका लागि आवेदन गरिएको ७ महिनासम्म पीआर तपाईंको हातमा आइपुग्छ ।

भर्खर

0